Met de regelmaat van de klok worden we in de media overspoeld met doembeelden over de toestand van de natuurlijke wereld rondom ons. Het klimaat warmt op, de oceanen veranderen in een soep van plastiek, de zesde massa-extinctie staat voor de deur. Kortom, wij brengen het voortbestaan van onze planeet in gevaar. Alleen zo’n uitspraak doet een geoloog de wenkbrauwen al fronsen. Ze geeft vooral blijk van een gebrek aan kennis over onze levende planeet.
De geoloog is inderdaad best geplaatst om vanuit een aards perspectief naar de mens te kijken. De geoloog is ook best geplaatst om een blik te werpen op onze toekomst, net door te kijken in het geologische verleden. En dan zien we dat onze levende planeet een robuust systeem blijkt te zijn dat het al meer dan vier miljard jaar uithoudt in een steeds veranderende kosmische omgeving, maar vooral ook dat de aardse systemen tegen een stootje kunnen. Het grote planetaire experiment dat de mens aan het uitvoeren is, vormt dan ook geen bedreiging voor het voortbestaan van de aarde. Het stelt alleen maar de mens zelf voor grote uitdagingen, waarvan we nu pas de omvang beginnen te zien.
Programma
- 18.15 u. Welkomstwoord door gouverneur Herman Reynders
- 18.20 u. Inleiding: Ignace Schops, directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland
- 18.25 u. Lezing: Manuel Sintubin met "Leven op een levende planeet - Lessen uit een geologisch verleden"
- 20.00 u. Vraagstelling en afronding
Over Manuel Sintubin
Manuel Sintubin (°1964) is gewoon hoogleraar verbonden aan de KU Leuven. Hij is professor in de Geodynamica, actief binnen het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen. Hij is licentiaat in de Aard- en Delfstofkunde (1986), doctor in de Wetenschappen, Geologie (1992) (KU Leuven).
In zijn onderzoek legt hij zich voornamelijk toe op het doorgronden van geodynamische processen in de midden- en bovenkorst die zich voordoen tijdens de ontwikkeling van gebergten en de vorming van ertsvoorkomens. Een tweede onderzoeksdomein heeft betrekking tot actieve aardbevingsgeologie. Hij heeft rond aardbevingsarcheologie recent een internationaal UNESCO programma succesvol afgerond.
Aan de KU Leuven verzorgt hij diverse cursussen binnen de opleiding geologie op Bachelor- en Masterniveau. Op het vlak van wetenschappelijke dienstverlening levert hij advies met betrekking tot structureel-geologische probleemstellingen vanwege zowel overheid als bedrijven. Hij is bovendien actief op het vlak van de popularisering van de aardwetenschappen. Hij is auteur van het boek "De wetenschap van de Aarde. Over een levende planeet". Op internationaal vlak is hij lid van de Commission on Structural Geology & Tectonics van de International Union of Geological Sciences (IUGS). Bij UNESCO is hij lid van de wetenschappelijke commissie Geohazards van het International Geoscience Programme van UNESCO.
De gouverneur lanceerde, samen met de deputatie de "Limburg Lezingen". 4 tot 6 keer per jaar inspireren topsprekers uit België en het buitenland onze jonge, talentvolle en creatieve Limburgers.