De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Didactisch materiaal

Basisonderwijs

EU-starterskit "Verruim je horizon"

Het Informatiecentrum Europe Direct biedt aan alle Limburgse basisscholen een EU-starterskit aan. In dit pakket, speciaal bedoeld voor de derde graad van het basisonderwijs, zit onder meer een kaart met de lidstaten van de Europese Unie, een Europese vlag, een stickerpuzzel en enkele brochures over de Europese instellingen. De Europese starterskit is ideaal om een les over de Europese Unie voor het vijfde en zesde leerjaar aan te kleden. Reserveer via het bestelfomulier een gratis exemplaar. Dit is geldig zolang de voorraad strekt. De starterskit kan besteld worden bij Europe Direct en na reservatie afgehaald worden  in het Provinciehuis.

Didactisch pakket "Euroscoop"

"Euroscoop" is een Europese brochure geschreven op maat van het vijfde en zesde leerjaaar van het basisonderwijs. Dit werkboekje heeft aandacht voor het ontstaan van de Europese Unie, de ontwikkeling ervan tot op de dag van vandaag, de werkingsdomeinen en de Europese instellingen.

Naast de informatie-overdracht bevat "Euroscoop" een hele reeks gevarieerde opdrachten. Dit maakt het werkboek uitermate geschikt voor hoekenwerk en andere vormen van zelfstandig werken (o.a. via ICT-opdrachten).

 

De brochure kost 0,50 euro per exemplaar, de bijbehorende leerkrachtenhandleiding 1 euro per exemplaar. Na bestelling ontvang je een schuldvordering met de betalingsmodaliteiten. Pas na betaling van het verschuldigde bedrag worden de brochures verstuurd.

 

Didactisch pakket "Eureka Europa"

 

"Eureka Europa" is een pakket van het Informatiebureau van het Europees Parlement voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs. In het pakket komen vijf thema's aan bod. Een leuk stripverhaal aan het begin van een hoofdstuk trekt de aandacht van de kinderen en geeft al meteen heel wat informatie over het betreffende hoofdstuk. De opdrachten zijn modulair uitgewerkt en kunnen dus los van elkaar behandeld worden.

 

Puzzel "Bouwen aan Europa"

 

Met deze puzzels worden leerlingen uit het basisonderwijs vertrouwd gemaakt met een Europese Unie met 27 lidstaten en 4 kandidaat-lidstaten terwijl ze worden gestimuleerd om elk land en de bijbehorende vlag te herkennen door een zelfklevend equivalent te plakken. Verder worden er enkele gegevens over de lidstaat of kandidaat-lidstaat meegegeven. De leerlingen kunnen ook oefenen door de vlaggen van de landen en de tekening van een nationaal kenmerk in te kleuren.

De puzzels kunnen gratis afgehaald worden bij Europe Direct in het Provinciehuis te Hasselt na reservatie. (Opgelet: slechts één exemplaar per leerling).

 

Secundair onderwijs

Didactisch pakket "Trefpunt Europa"

"Trefpunt Europa" is een uitvoerig didactisch pakket dat zich vooral tot het secundair en volwassenenonderwijs richt. Het pakket dat recent vernieuwd werd, belicht de diverse stappen die tot de uitbouw van de huidige Europese Unie hebben geleid, zoomt in op de grote beleidsdomeinen van de EU zoals milieu- en energiebeleid, veiligheid, interne markt, ... en staat stil bij de uitdagingen die zich in de toekomst zullen stellen zoals de klimaatverandering en mondialisering. Om de aangereikte onderwerpen zo concreet mogelijk te maken, wordt er verwezen naar de specifiek Limburgse situatie (bijvoorbeeld steun van regionale fondsen). Een handleiding voor de leerkracht is te verkrijgen door een mail te sturen naar europedirect@limburg.be.

Didactisch pakket "Het NiEUwste blad"

"Het NiEUwste blad" is een pakket van het Informatiebureau van het Europees Parlement voor de derde graad van het secundair onderwijs. In tien thema's, die los van elkaar kunnen worden behandeld, wordt de Europese Unie in de kijker gezet. Elk thema bevat een inleiding met basisinformatie, een krantje met artikels, cartoons, cijfergegevens en een aantal opdrachten.

 

Didactische fiches "Wegwijs in Europa"

 

De fiches werden uitgewerkt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en vatten samen hoe gedurende meer dan 50 jaar aan Europa gebouwd werd. Ook de rol van België in de Europese opbouw wordt in de verf gezet. In grote lijnen komen de geschiedenis en de werking van de Europese instellingen aan bod, de waarden, realisaties en concrete acties voor de burgers van de EU. Verder worden het uitgebreide Europa en de uitdagingen van de globalisering behandeld.

 

Didactisch pakket "Globetrotter"

 

"Globetrotter" werd voor Europe Direct ontwikkeld met de steun van de vertegenwoordiging van België en in samenwerking met het Centrum Ryckevelde.

Het pakket is een instrument voor leerkrachten die les geven aan economische richtingen in het ASO. De modulaire aanpak laat toe opdrachten te selecteren die voor de leerlingen in aanmerking komen.

"Globetrotter" is een didactisch pakket over de EU in een geglobaliseerde wereld. Wat betekent globalisering eigenlijk? Kan de Europese economie zich staande houden, nu groei-economieën als China, Indië en Brazilië aan het opkomen zijn? Wat doen de lokale overheden om de concurrentie het hoofd te bieden? Een handleiding voor de leerkracht is terug te vinden op volgende webpagina.

 

 

Nuttige links:

Nieuws

woensdag, 10 oktober 2018
Buitenkant Lab2Fab
Op het voormalige mijnterrein van Houthalen-Helchteren is gisteren Lab2Fab geopend. Jonge bedrijven binnen de cleantechsector kunnen er voortaan naar hartenlust experimenteren en testen. De cleantechcampus...
woensdag, 12 september 2018
45 studenten uit universiteiten en hogescholen van Aken, Hasselt, Heerlen, Luik en Maastricht komen deze week samen voor de eerste Euregionale zomercursus. Een week lang zullen ze ideeën, visies en...
maandag, 27 augustus 2018
Manufacturing lab Sirris Diepenbeek
Het Limburgse technologie-laboratorium Sirris gaat ondernemingen uit de grensregio begeleiden om hun productieprocessen future-proof te maken. Daarvoor werkt het samen met Vlaamse en Nederlandse...