BEELD
cirkelvormige radar met draaiende elektromagnetische golven
in de cirkel: de grenzen van de provincie Limburg
rechts en links: oorlogsvliegtuigen en vallende bommen
geluid van elektromagnetische golven
TITEL IN BEELD
“Onder de RADAR”
Razzia in een café in Molenbeersel
BEELD
historische luchtfoto van Kinrooi met aanduiding van de locatie van het voormalige café “In de dorstige herten” in Molenbeersel
BEELD
Timmie van Diepen, onderzoeker, staat voor het “witte huis”, het voormalige café “In de dorstige herten” in Molenbeersel
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Ik ben Timmie van Diepen, ik ben 33 jaar en geboren in Kinrooi. Ik ben historicus en journalist bij Het Belang van Limburg. Maar vooral ben ik mijn hele leven al getroffen door wat er achter mij gebeurd is, in het “witte huis” op de achtergrond.
BEELD
videobeelden van het “witte huis”, het voormalige café “In de dorstige herten”
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Hier was in de jaren ’20 en ’30 en begin jaren ’40 het café “In de dorstige herten”.
BEELD
historische foto’s van het voormalige café; boven de deur hangt het opschrift: “L. Dirkx – Hoeben - In de dorstige herten – Bieren van Opitter”; foto’s van een ouder en jonger koppel van de familie
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Het was een herberg die gerund werd door mijn betovergrootvader Lambert Dirkx, “Friede Bert”, zeiden ze in Molenbeersel. Op 22 augustus 1944 heeft zich hier een drama afgespeeld. Er is een gewelddadige razzia gebeurd, hier in Molenbeersel, waarbij 4 mensen zijn gedood. 5 anderen zijn afgevoerd naar de concentratiekampen in Duitsland. Geen enkele van die 5 is teruggekomen.
BEELD
videobeelden van de gedenkplaat op de gevel van het café met de foto’s van de slachtoffers en met als titel: “Het oorlogsdrama van 22 augustus 1944”
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Dus er waren 9 slachtoffers in totaal, 5 familieleden waren daarbij. Dat is een geweldig trauma geweest in mijn familie, natuurlijk. Tot op de dag van vandaag is nog nooit uitgesproken in het dorp waarom precies die razzia hier gebeurd is en wat de exacte reden was. Daar hou ik mij nu al 7 jaar mee bezig.
BEELD
historische foto van jongelui uit de buurt aan een tafeltje voor het café
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Rond 7 uur ’s morgens, die 22ste augustus, zijn Duitse troepen, marinesoldaten, samen met Vlaamse leden van de Sicherheitspolizei, de Gestapo volgens de inwoners van Molenbeersel, aangekomen, vóór het huis van mijn familie.
BEELD
videobeelden van het huidige “witte huis”, met nummer “423” en met de Belgische driekleur
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Ze hebben meteen heel het pand omsingeld. Ze hebben op de deur geklopt: “Aufmachen” …
Mijn betovergrootvader Lambert kwam nietsvermoedend de deur opendoen. Meteen werd het vuur geopend, hij werd doorzeefd met kogels. Ze zijn meteen beginnen te schieten met mitraillettes, met pistolen … Het hele huis was doorzeefd. Ik heb met mensen gesproken die nog jaren nà de oorlog zegden dat er in de kasten kogelgaten zaten. Het moet erg gewelddadig zijn geweest. Mijn overgrootvader Willem, de oudste zoon van het gezin, was toevallig die morgen hier omdat ze het veld gingen bewerken, hiertegenover. Hij werd aan de keukentafel geraakt en is meteen gestorven.
BEELD
historische foto met tekst: “DIRKX Willem MOLENBEERSEL – geb. 24.06.1908 – gefuss. bij aanhouding – Molenbeersel 22.08.1944”
BEELD
historische foto van het gezin Dirkx
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Drie broers van mijn overgrootvader, Albert, Jacques en Henri, waren niet geraakt, gelukkig. Zij zijn met de handen omhoog naar buiten geleid. Ze werden gedwongen om een touw te gaan halen in de schuur.
BEELD
videobeelden van het “witte huis”, met de Belgische driekleur
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
Intussen waren er ook al andere mensen opgepakt in het centrum van het dorp, hier in Molenbeersel. Die waren naar hier geleid, naar het café.
BEELD
historische foto van Willem Dirkx, Mathieu Swennen en Jef Conen
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
De 3 broers van mijn overgrootvader hebben dan één van die mannen, Mathieu Swennen, moeten ophangen aan de elektriciteitspaal naast het huis. Hij kreeg een bord op zijn lichaam bevestigd: “Zo straft men de moordenaars van een Duitse soldaat”. Ze verdachten hem ervan dat hij in Kessenich een Duitse soldaat zou hebben doodgeschoten.
BEELD
videobeelden van het “witte huis”, met de gedenkplaat op de gevel
TIMMIE VAN DIEPEN VERTELT
De 3 broers van mijn overgrootvader zijn dan na die razzia, samen met een aantal anderen, naar het Fort van Breendonk gebracht. Het waren echt de laatste dagen van de bezetting, eind augustus ’44. Met de allerlaatste trein, op 30 augustus, zijn ze naar het concentratiekamp van Neuengamme gebracht. Geen enkele van die mensen die hier opgepakt zijn, heeft de oorlog overleefd.
BEELD
videobeelden van het “witte huis”, met de Belgische driekleur en de gedenkplaat op de gevel
TEKST IN BEELD
Met dank aan
Timmie van Diepen
IOED Regionaal Landschap
Kempen en Maasland
www.onderderadar.be
logo provincie Limburg
Ga terug naar www.onderderadar.be.