Bumper met landschap en titel TROTS OP LIMBURG
BEELDEN:
wolken over de zelfoogsttuin, variatie planten in zelfoogsttuin, bordje met daarop “prinsessenboon”
COMMENTAARSTEM:
Dit is hem dan. De prachtige zelfoogsttuin van de Wroeter in Sint-Lambrechts-Herk.
TITEL IN BEELD:
Jos Santermans, afdelingshoofd Fruit en Tuin, Arbeidscentrum De Wroeter
Jos Santermans vertelt:
Een zelfoogsttuin is eigenlijk een heel eenvoudig principe. Het is gemaakt voor mensen die zelf gezonde groenten willen eten en een beetje groene vingers hebben, maar die niet de tijd of de plaats hebben om dat zelf te telen.
BEELDEN:
boontjes plukken, bordje bloemkool, groenten oogsten in de zelfoogsttuin
COMMENTAARSTEM:
De Wroeter biedt opleiding, arbeid en zorg op maat aan een hele brede groep van personen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt en regulier werk momenteel niet aankunnen.
Jos Santermans vertelt:
Wij zaaien, wij planten, wij onderhouden. De klanten komen wekelijks hun oogstpakket, dat heel gevarieerd is, oogsten. Wij zetten een vijftigtal soorten groenten op op jaarbasis en wekelijks krijgen mensen een mailtje waar in staat wat ze die week kunnen komen oogsten.
BEELDEN:
groenten in de zelfoogsttuin
TITEL IN BEELD:
Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu
Ludwig Vandenhove vertelt:
Het project kan rekenen op steun van de provincie Limburg. Wij ondersteunen dat omdat daar heel veel elementen in samenvallen natuurlijk. Zelf oogsten, dus landbouw, maar vooral ook een stuk aanpak van de klimaatproblematiek. Korte keten, groenten van hier, gezonde groenten, zonder gebruik van alle mogelijke middelen. In die zin denk ik dat dat perfect past in ons plaatje van de milieu- en klimaatproblematiek en vandaar onze steun.
BEELDEN:
variatie groenten in de zelfoogsttuin, planten, verbena
BEELDEN:
boontjes plukken, bordje bloemkool, oogsten in de zelfoogsttuin
COMMENTAARSTEM:
De tuin van de Wroeter bestaat ondertussen 6 jaar en heeft 125 leden.
Jos Santermans vertelt:
Lid worden wil zeggen dat je eigenlijk een oogstaandeel koopt. Je betaalt voor de groenten die je in de loop van het jaar komt oogsten. Dat is zowel voor de klant als voor de boer interessant. Voor de boer maakt dit dat hij zeker is van zijn inkomsten op jaarbasis. Het voordeel voor de klant is natuurlijk dat hij elke week dagverse, gezonde, biologische groenten kan komen oogsten die hij dan de dag nadien op zijn bord legt.
BEELDEN:
close-up: salade, aardbeien, boontjes, courgetten, rapen, brocolli, spitskool, bloemkool, tomaten , aubergine
COMMENTAARSTEM:
De zelfoogsttuin zou graag meer leden willen om de efficiëntie te verhogen en economisch sterker te worden. Als je interesse hebt om zelf lid te worden, kan je op maandag 12 maart om 20 uur langsgaan bij de zelfoogsttuin voor een infoavond.
BEELDEN:
tractor op het veld, aarde zelfoogsttuin, vrouw met kruiwagen, oogst
Ludwig Vandenhove vertelt:
De mensen kunnen zich volop informeren voor ze lid worden, voor ze het geld betalen. Ze kunnen perfect op elk ogenblik eens komen kijken. Het is hier ook mooi gelegen, niet te ver van het centrum van Hasselt, ongeveer 3 km denk ik, maar toch goed op de buiten dus dat is ook een unieke kans.
COMMENTAARSTEM:
Meer informatie over dit project vind je op onderstaande website.
TITEL IN BEELD:
INFOAVOND ZELFOOGSTTUIN
MAANDAG 12 MAART 2018
SCHIERVELDSTRAAT 36
SINT-LAMBRECHTS-HERK
WWW.TUINVANDESMAAK.BE
VOLG DE PROVINCIE LIMBURG
@LIMBURGBE
/LIMBURGBE
#LIMBURGBE