De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Kolenspoor

Nieuwe toekomst voor het Kolenspoor

donderdag, 18 januari 2018

De provincieraad keurde, op woensdag 17 januari 2018, unaniem een gemeenschappelijke toekomstvisie goed voor het strategisch project Kolenspoor. Het Kolenspoor wordt uitgebouwd als een innovatief mobiliteitsnetwerk, een groen economisch netwerk en een ruimte om te ontmoeten en te beleven.

Het strategisch project het Kolenspoor is een partnerschap tussen de provincie Limburg, de gemeenten As, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven en de steden Beringen en Genk.

25 jaar na de sluiting van de laatste Limburgse mijn, hebben de mijnsites een nieuwe interessante invulling gekregen. Het Kolenspoor is een verbinding tussen deze verschillende sites en kan hierdoor een drager zijn voor nieuw potentieel en tegelijk de vruchtbare bodem vormen voor nieuwe economische ontwikkelingen in Limburg.

Concreet wil de provincie Limburg het Kolenspoor ontwikkelen als een gebied met drie doelstellingen, namelijk: een innovatief mobiliteitsnetwerk, een groen economisch netwerk en een ruimte om te ontmoeten en te beleven.

  • Het historische Kolenspoor dat Beringen en Maasmechelen verbond over een lengte van meer dan 70 km, kan drager zijn van een innovatief mobiliteitsnetwerk door het realiseren van een recreatieve fietsverbinding en een fietssnelweg.
  • Het Kolenspoor kan ook een groen economisch netwerk vormen, gezien de verschillende broedplaatsen voor nieuwe economie, die in de nabijheid van het Kolenspoor gelegen zijn: incubatoren, centra voor onderwijs, creativiteit en maakeconomie, toeristische attracties, poorten tot natuurgebieden, hubs, …
  • Het Kolenspoor verbindt gemeenschappen die in het gebied met elkaar leven en werken. Dé plek voor de ontwikkeling van groenstedelijke ontmoetingsfuncties en sociale innovatie.

Lees er meer over in het persbericht.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.