De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
gedeputeerde Erik Gerits samen met nieuwe lichting kappers en schoonheidsspecialistes

Kwaliteitslabel erkent speciale zorg voor kankerpatiënten

dinsdag, 05 december 2017

Kanker staat vandaag jammer genoeg kort bij onze maatschappij. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die professionele en tegelijkertijd menselijke aangepaste zorg combineren om de draaglast van mensen met kanker te verlichten. Het Institute for Professional Care zorgt ervoor dat schoonheidsspecialisten een ruime bagage aan kennis rond oncologie en alle nevenaspecten hiervan krijgen om specifieke zorgprofielen te kunnen verzorgen.

“De Limburgse zorgeconomie, telt vandaag 44.678 werknemers en is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke economische speerpunt. Met een aantal zorggerelateerde projecten hebben we de Limburgse zorgeconomie op de Vlaamse kaart weten te zetten. Maar naast die economische opportuniteiten verdient ook de maatschappelijk kant zoals het innerlijk en uiterlijk welbevinden van de patiënt de nodige aandacht,” aldus gedeputeerde van Economie Erik Gerits.

Eénmaal buiten het ziekenhuis valt deze zorg weg en is er voor kankerpatiënten vaak een drempelvrees om bijvoorbeeld naar een kapper te stappen. De kapper heeft op zijn beurt vaak schrik om het niet goed aan te pakken.  Het Institute for Professional Care brengt gediplomeerde kappers en schoonheidsspecialisten daarom specifieke vaardigheden bij om met kankerpatiënten te werken.

Opleiding Kanker Beauty Professional

Na een intensief opleidingstraject heeft een nieuwe lichting van 16 kappers en schoonheidsspecialistes vorige week het officieel kwaliteitslabel van Kanker Beauty Professional en Kanker Hair Professional ontvangen.

 “In het ziekenhuis krijgen de studenten schoonheidsspecialistes door het oncologisch team een opleidingstraject van 20 lesdagen en 120 uren ervaringsperiode met toetsen, examens en een eindwerk. Dit stelt hen in staat om met kennis van zaken en op een professionele manier verzorging te bieden buiten de ziekenhuismuren,” licht Paul Verdonck, voorzitter van het Institute for Professional Care, toe.  “Na dit jaartraject worden de schoonheidsspecialisten erkend als Kanker Beauty Professional en worden z opgenomen een databank die alle ziekenhuizen, artsen en thuisgebruikers kunnen raadplegen.”

Beschermcomité

Tijdens de uitreiking van de labels in het provinciehuis liet gedeputeerde voor Economie Erik Gerits zijn genegenheid voor het initiatief van het Institute for Professional Care blijken, door toe te treden tot het beschermcomité van de organisatie. “Net als vele anderen, kom ik in mijn familiale kring en vriendenkring in aanraking met kanker. Met lede ogen moeten we aanzien hoe het zelfbeeld van deze mensen wegkwijnt.

Door in te spelen op de psychosociale noden van kankerpatiënten en specialisten buiten de ziekenhuisomgeving te professionaliseren kunnen we een waardevolle ondersteuning bieden. Want een patiënt die zich mooi voelt, zal zich ook beter voelen."

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.